The story of Our beloved DONKEN

2009-08-03 @ 07:32:14
När jag inte har något att göra(eller inte kan sova) då brukar jag gå in på mitt älskade wikipedia och läsa olika artiklar. I natt har det blivit allt ifrån Namnrevisionen i Stockholm 1885 till händelser 14 juli(min födelsedag) till McDonald's. Lite onödig fakta liksom. Men som man säger KUNSKAP ÄR MAKT!




Mcdonald's grundades
av bröderna Richard och Maurice Mcdonald och första resturangen öppnades 15 maj 1940 i Karlifonien. Efter några år blir resturangen berömd för sin snabba service, vilket byggde på ett helt nytt system i matlagning, nämligen löpandebandsprincipen enteprenören Ray Kroc intesserar sig för företaget och föreslår att han själv ska bli franchisetagare, vilket bröderna gick med på. 1961 sålde R &M hela affärsidén till Ray Kroc för 2,7 miljoner dollar, pengar han lånade från olika investerare. I avtalet stog det att bröderna fick behålla sin första resturang i Kalifoninen om det bytte namn, vilket de gjorde; de döpte om den till The Big M.  Men företaget klarade sig inte så länge, utan Ray öppnade en McDonald's resturang strax bredvid deras och sålde hamburgarna för halva priset. Detta ledde till att The Big M snart gick i konkurs.

Fil:McDonalds Museum.jpg
(den första resturangen, förrutom the Big M, som öppnades. Idag är det ett museum.)

Ibörjan av 1960-talet tog Kroc ett avgörande beslut, han ville rikta i målgruppen på barn och familjer. Så han sponsrade en barnföreställning, Bozo's Circus. Där den välkända clownen hade sin början. När showen var slut anlitade Kroc clownen för att uppträda på hans resturanger istället, det var det som var starten för maskoten Ronald McDonald. En undersökning visar att 96% av alla amerikanska skolbarn känner igen makskoten, bara jultomten hade en högre igenkänningsfaktor.
 

(THE Man)

År 1973 öppnas den första donken-resturangen på Kungsgatan i Stockholm. Den första resturangen utanför Stockholm öppnades i Norrköping och några månader senare även i Göteborg. Idag finns det drygt 230 resturanger öppna i Sverige.

År 1992 får en 79-åring McDonald's-gäst tredje grandens brännskador då hon dricker en kopp kaffe oförsiktigt och hon stämde dem på 20 000 dollar, företaget erbjöd 800 dollar och vägrade kompomissa. Vilket belopp hon tillslut fick är okänt :O

Deras mest kända hamburgare är Big Mac. Den består av Den består av nötkött, sallad, ost, gurka, lök, sås samt bröd med sesamfrön. Priset på Big Macen används som prisindex för olika valutor i världen. Den som innehar rekordet i störst antal konsumerade Big Macs är amerikanen Don Gurske som ätit 23 000 Big Mac under sin livstid (han är 54 år) Han innehar rekordet i Guinness Rekordbok.


(här har vi honom!! Han var ju inte ens tjock.... :S )

Kommentarer
Postat av: nilo

i wanna be just like him....

2009-08-03 @ 16:58:35
Postat av: Patricia

hehe jag förstår det ;)

2009-08-05 @ 21:22:52
URL: http://neonbrun.blogg.se/
Postat av: Patricia

hehe jag förstår det ;)

2009-08-05 @ 21:23:10
URL: http://neonbrun.blogg.se/
Postat av: nilo

im glad to hear that, ur highness, Mr Putin! :)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0